Hvad koster WordPress
WordPress er et open-source CMS system, hvilket blandt andet betyder at det er gratis at downloade og benytte, modsat mange andre CMS systemer som Sitecore, Episerver, Dynamicweb o.lign. Dermed ikke sagt at det er 100% gratis, for skal du have en WordPress hjemmeside vil der være mindre udgifter til fx. domæne og webhotel. Kan du ikke selv lave en hjemmeside, så vil det naturligvis også koste penge for at få nogle til at lave en hjemmeside for dig. Priserne herpå varierer rigtig meget, og prisen på en hjemmeside eller webshop kommer også meget an på hvad det at den skal kunne. Så WordPress er gratis i sig selv at benytte, men der vil være udgifter til andre ting.
Vil du gerne selv lære at lave din egen hjemmeside, så tag et kig på min bog, WordPress Guiden.
WordPress sider vs indlæg
I WordPress finder der som standard to typer af indhold, sider og indlæg.
Når du arbejder med indhold på din hjemmeside er det derfor vigtigt du kender til forskellene, så du kan gøre din hjemmeside mere brugervenlig. For nybegyndere kan det være svært at vide hvad forskellene er på sider og indlæg.
WordPress indlæg: Indlæg har datoer, tags, kategorier m.v og er ofte brugt som blogindlæg,
nyheder o.lign. Når WordPress bliver installeret bliver indlæg vist på blog-siden. Så ønsker man at lave et nyt blogindlæg eller nyhed, vil man benytte indlæg til dette.
WordPress sider: Sider har ikke datoer, kategorier, tags o.lign. Sider er mere brugt til statisk og tidløst indhold. Eksempler på sider kunne være en “Om virksomheden” siden, eller en “Kontakt” side. Sider kan derimod også liste indlæg via funktionalitet.
Hvad er WordPress kategorier
Kategorier er noget du kan tilkoble til indlæg. Det betydet også at det giver dig mulighed for at lave kategorisering af dine blogindlæg, nyheder eller artikler. Når du opretter en nyt indlæg i WordPress kan du fra sidebaren vælge hvilken kategori et indlæg skal figurere i.
Hvad er WordPress tags
Tags er meget lig kategorier, blot en anden form for kategorisering. Når du opretter et indlæg er det muligt at tagge indlæg med specifikke ord. Dine besøgende kan så filtrere dine indlæg på tags. Lad os sige du opretter en indlæg der hedder Paris, så kan du tagge det med ord som Eiffeltårnet, Louvre, Disneyland, og har du flere indlæg tagget med disse ord, kan dine besøgende se alle indlæg der fx. drejer sig om Eiffeltårnet hvis du filtrere på det tag.
Hvad er WordPress plugins
Et WordPress plugin er et stykke kode som kan give din hjemmeside noget ekstra funktionalitet. Man kan også se det som et slags modul som man kan installere som så giver dig mulighed for at bruge en funktion som du ikke tidligere havde tilgængelig. Plugins er ekstremt værdifulde, og er med til at gøre enhver hjemmeside mere brugbar. WordPress plugins er udviklet af forskellige udviklere, og der findes både gratis plugins, samt betalte plugins. WordPress plugins det muligt at udvide funktionaliteten på din hjemmeside, uden nødvendigvis selv kende til at skrive kode.
Der findes tusindvis af plugins til WordPress og du kan finde et plugin til næsten alt. Det skal dog også nævnes at man ikke bare skal stoppe sin hjemmeside til med plugins, da der også kommer en ulempe med dem. For hvert plugin du installere gør det også din hjemmeside en anelse langsommere, samt skal man også vide hvad det er man installerer, da det kan være med til at gøre din hjemmeside sårbar over for hackere. Pas derfor på med at installere for mange plugins, og installer kun de plugins som har fået gode anmeldelser.
Hvad er WordPress widgets
Widgets gør det muligt at tilføjer små funktionaliter på tværs af hjemmesiden. Widgets kan indeholder ting som en menu, kalender, tekst, instagram feeds, gallerier, reklamer osv. Næsten alle temaer kommer har understøttelse for widgets, og det er temaet der definere hvor du kan indsætte widgets. Hvad der kendetegner widgets bedst er at du kan indsætte en widget i fx en footer, som så går igen på alle sider. På den måde skal du blot indsætte noget funktionalitet et sted, men for den besøgende figurere widgetten på flere steder af hjemmesiden. Kort sagt giver det mulighed for at anvende funktionalitet på tværs af sider.
Hvad er WordPress temaer
Et WordPress tema er en samling af foruddefineret skabeloner og ‘styles’ som er med til at definerer hvordan ens hjemmeside vil se ud med det tema installeret.
Temaer kan administreres og installeres via WordPress’ kontrolpanel. Hvert tema har sit eget design og layout, samt funktionalitet. Der findes tusindvis af temaer som man kan vælge imellem, blandt andet finder du masse gratis temaer via WordPress’ tema bibliotek, og der findes også betalte temaer. De bedste temaer er betale temaer, også kaldet premium temaer. Disse temaer er altid opdateret og er som regel kodet en del bedre end de gratis temaer der findes. Der findes dog også mange premium temaer som er dårlig kodet, og som blot er proppet til med en masse funktionalitet som i sidste ende gør at ens hjemmeside bliver utroligt langsomme.
Et par gode temaer som jeg personligt anbefaler kan du finde her: WordPress temaer
For at opsummere er temaer det som definere hvordan din hjemmeside ser ud og virker. Temaer kan udvides med funktionalitet fra plugins.